ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – 2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΑΠΟ ΛΗΠΤΕΣ ΓΙΑ ΛΗΠΤΕΣ

Το ζήτημα της Δικαστικής Συμπαράστασης και των Δικαιωμάτων στο 2ο Σεμινάριο Ενδυνάμωσης από Λήπτες για Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

 

Το πρωί της Κυριακής 27 Γενάρη, ο έγκριτος νομικός Γιάννης Αλεξάκης διατύπωσε ανακοίνωση με τίτλο: «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ».

Ο ομιλητής και κατά τεκμήριο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσώπων με πρόβλημα ψυχικής υγείας, περιέγραψε με απλό και κατανοητό τρόπο, το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτό το δίκαιο στη χώρα μας. Δεν παρέλειψε να καταδείξει την ιστορική εξέλιξη για την κατοχύρωση και διασφάλιση αυτών των ζητημάτων απέναντι σε παρελθούσες βαρβαρικές συμπεριφορές -κοινωνίας και Θεσμών- που κάποιες φορές αναβιώνουν και στο παρόν.

Στην ενότητα για τη «Δικαστική Συμπαράσταση» εξέτασε το συμφέρον των πασχόντων όσον αφορά τη προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας σε συνδυασμό με τη εξασφάλιση της αυτοδιάθεσής τους.

Επίσης μας μίλησε για τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί κάποιο αδελφό πάσχον πρόσωπο σ’ αυτό το δυσμενές και περιοριστικό καθεστώς είτε ακουσίως είτε εκουσίως επισημαίνοντας τις διαφορές.

Ο Γιάννης Αλεξάκης, διαφωτίζοντας άγνωστες δικαιωματικές πτυχές του νομικού πλαισίου έκανε κατανοητό ότι ο καλά πληροφορημένος Λήπτης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αποφεύγει τόσο τις άδικες & περιττές ταλαιπωρίες όσο και την θυματοποίησή του από κακοποιήσεις και εκμεταλλεύσεις.

Επίσης με αυτοκριτικό και στοχαστικό τρόπο διαπίστωσε την αδήριτη ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και μέσω ενός λεπτομερούς νομικού πλαισίου. Έτσι κάλεσε τους λήπτες να μην αποξενώνονται από τέτοιες διαδικασίες και να αυτοοργανωθούν τόσο σε θεσμική εκπροσώπηση όσο και σε συστηματικές παρεμβάσεις.

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Γιάννης Αλεξάκης εισηγήθηκε με επιστημονικό λόγο, την θωράκισή των Δικαιωμάτων απέναντι σε πιθανές μελλοντικές αναχρονιστικές υποστροφές προς τη ψυχιατρική βαρβαρότητα και μέσω της επιμέρισης και του κατακερματισμού του «φάσματος των δικαιωμάτων«.

Το 2ο Σεμινάριο Ενδυνάμωσης από Λήπτες για Λήπτες έγινε το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στη μεγάλη αίθουσα του Ισογείου στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα.  Οργανώθηκε από το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ«. Στην οργάνωση συνέβαλαν η «Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας» (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.) και η ΠΕΨΑΕΕ. Επίσης υποστηρίχθηκε οικονομικά από τις ομοσπονδίες «Αργώς» και «Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.» .   Την οπτική και ηχητική καταγραφή, απόθεση και διάσωση αυτής της ιστορικής συνάντησης, έκανε το Aspalax Ατελιέ με τον αυτοπεριορισμό της ηχητικής μόνο απόδοσης των ερωτήσεων κατά την συζήτηση, για λόγους σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.

 Παρακάτω θα βρείτε το βίντεο του σεμιναρίου, ξεχωριστά την κάθε θεματική ενότητα, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ενημερωθείτε λεπτομερώς για τα τόσο σημαντικά αυτά ζητήματα. Απλά επιλέξτε την ενότητα που σας ενδιαφέρει .πατήστε δεξί κλικ και θα οδηγηθείτε αυτόματα στο αντίστοιχο βίντεο.

Η Δικαστική Συμπαράσταση – Ενδυνάμωση Ατόμων με Ψυχοκοινωνικές Δυσκολίες

Τα Δικαιώματα – Ενδυνάμωση Ατόμων με Ψυχοκοινωνικές Δυσκολίες

Το trailer:   https://youtu.be/IjvCeGPEKF8